Varför aktier?

Sidan innehåller annonslänkar

Själv köpte jag mina första aktier 2011. Under föräldraledigheten med mitt andra barn läste jag Tobias Schildfats bok ”Vägen till din första miljon: så kan du bygga din egen pengamaskin”. Denna bok hjälpte mig att komma in på börsen och börja investera i aktier. Det var väldigt nervöst och ett stort steg att ta. Det som gjorde mig mest orolig var att börsen och alla aktier bara lös rött efter att jag köpt. Det var inte alls kul. Där och då undrade jag om jag verkligen hade gjort rätt som hade börjat med aktier. Min pengamaskin minskade istället för att öka.

Börsens utveckling mellan 1986 och 2019. Den blå pilen visar var min investeringsresa började.

Jag fortsatte dock med mina investeringar och köpte aktier regelbundet. Ett år skulle vi renovera huset och jag sålde av alla mina aktier för att bekosta renoveringen. Jag fick börja om från början igen. Det är väldigt segt i början då det inte händer så mycket. Idag jämför jag bla mina årliga utdelningar i min utdelningsportfölj och ser att det händer saker varje år. Gå gärna in på tidigare blogginlägg här och läs om ränta på ränta.

Bästa sparformen över tid

Idag känner jag mig bekväm med börsens upp och nedgångar. Som investerare får du räkna med att börsen är volatil. När det är som mest mörka rubriker i tidningen och på nyheterna försöker jag fylla på i mina portföljer. De senaste 100 åren har börsen gått upp ca 10% per år. Detta gör att aktiesparande har över tid varit den sparform som har gett bäst avkastning. Det man ska ha i åtanke är att historisk avkastning inte garanterar en lika bra framtida avkastning. Det man ska tänka på är att spara regelbundet (ex månadssparande) och fördela aktiesparandet i olika brancher och att man är långsiktig. Mer om detta kommer i ett annat inlägg.

Maxa din pengamaskin

Utvecklingen på börsen mellan 1949 och 2019

Maxa din pengamaskin – bästa tipsen för att bli en bättre investerare är ett inspelat webbinarium med Robin Andersson från UngaAktiesparare och Alexander Gustavsson från Nordnet. Tabellen visar de senaste 70 åren på börsen. Även om börsen är volativ och det kan vara stora skillnader under ett år är det bara ett litet hack i grafen på sikt. Alexander hade räknat ut att 1 investerad krona år 1949 har då växt till 5963 kr 2019. Häftigt va? Hade de stått på ett sparkonto hade den endast varit värd 45 kr. Det är väldigt stor skillnad.

Grafen här är också från Webbinariet och visar vilken avkastning det har varit de olika åren.