buffert,  privatekonomi,  sparande

Buffertsparande

Ibland blir inte livet som man tänkt sig. Det kan komma oförutsedda utgifter när man minst anar det. Du kan bli arbetslös, sjukskriven, bilen kan gå sönder, vattenläcka i huset. Ja, mycket kan hända. Då känns det tryggt att ha en buffert att falla tillbaka på. Andra kortsiktiga sparmål som resor och annat ingår inte i vår buffert. Detta sparar vi pengar till på andra konton.

Det som är viktigt med bufferten är att den är lättillgänglig, gärna på ett sparkonto där du har fria uttag. Hur mycket du vill ha i buffert är upp till dig. Vissa rekommenderar tex 3 månadslöner. Summan beror lite på hur livet ser ut i övrigt. Har du familj, villa, bil så behöver du en större summa än om du bor själv i en hyreslägenhet.

Själv har jag större delen av bufferten på sparkonto (SBAB), men även en liten del av den i fonder. Eftersom bufferten sparas till låg risk, så blir inte avkastningen så hög heller. Därför har jag valt att ha en del av bufferten i fonder för att få möjlighet till bättre avkastning. Då ska man vara medveten om att börsen går både upp och ned och råkar du ut för någon oförutsedd kostnad är risken att du måste sälja dina fonder mitt i en dipp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.