aktier,  Investeringar,  privatekonomi,  sparande

Börsen är till för alla

Sidan innehåller annonslänkar från Avanza och Bokus

Pratade med en bekant häromdagen. Vi kom till att prata om aktiesparande. Hen har funderat lite om det här med att spara i aktier. Bufferten finns redan på ett sparkonto. Min bekant frågade mig om det gick att spara 150-200 kr i månaden i aktier. Såklart det går! Börsen är till för alla, inte bara de som har mycket pengar. Idag är courtagen så låga, så det är lätt att spara en mindre summa. Många banker har tom gratis courtage upp till en viss summa sparade pengar. Avanza har tex 0,- courtage upp till ett sammanlagt sparande på 50 000 kr. Kanske vill du ha en aktie som är lite dyrare än 200 kr, då kan du istället köpa aktier varannan månad eller mer sällan och sätta pengarna i en billig indexfond så länge.

Ränta-på-ränta

På ett år är 200 kr i månaden 2400kr. Om vi nu börjar räkna på ränta-på-ränta och att 200 kr/månad sparas i 10 år till en genomsnittlig ränta på 8%, dessa 200 kr skulle bli 37546 kr på 10 år. Av denna summa har du själv satt in 24 000 kr. Räknar du på 20 år är summan istället 118609 kr. Av dessa har du själv satt in 48 000 kr. Häftigt va?! Börsen går upp och ned. Vissa år är avkastningen högre, andra lägre och vissa år är den även på minus. Det gäller att du har tålamod och är uthållig och sparar varje månad. Även när det är nattsvart på börsen. Jag har skrivit mer om ränta-på-ränta effekten här.

200kr/månad under 10 år till en genomsnittlig ränta på 8%
200kr/ månad i 20 år till en genomsnittlig ränta på 8%

Alla kan investera på börsen

Bara att börja investera i aktier känns som ett stort kliv att ta. Min bekant och jag pratade om att först ha en buffert och den fanns på plats. De 150-200 kr i månaden är avsett för långsiktigt sparande och gärna i en utdelningsportfölj. Man måste börja någonstans. Även om man har en låg inkomst kan man försöka hitta en liten slant som man kan sätta i arbete och låta växa över tid. Börsen är till för alla

Anders Haskel, författare till boken ”Bli grymt rik på aktier” har räknat ut att om man investerar 200 kr i månaden på börsen till sitt nyfödda barn och sparandet fortsätter i 65 år, är ditt barn miljonär vid pensionen. Då har Anders räknat på en genomsnittlig ränta på 5%. Om du istället börjar spara 500 kr när du är 20 år och sparar tills du är 65 år till samma genomsnittliga ränta är du miljonär när du också miljonär när du går i pension. Det är en väldigt inspirerande läsning!

Foto: Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.