aktier,  privatekonomi,  sparande

Börja spara i aktier

Sidan innehåller annonslänkar från Avanza

Steget till att börja spara i aktier kan kännas stort om man aldrig har gjort det förr. Vill du lära dig mer om hur man kommer igång så kommer här en liten hjälp på vägen. Det är dags att låta pengarna och tiden göra sitt jobb! Du läste väl tidigare blogginlägg om ränta på ränta?

Välj bank

Öppna ett Investeringssparkonto (Isk) hos en nätbank tex Avanza, Aktieinvest eller Nordnet. Jag själv har alla tre nätbankerna. Varför då undrar du säkert då? Jag började med Nordnet, där jag har det mesta av mitt och familjens sparande. Aktieinvest öppnade jag för att jag och min pappa ville vara med i Börssm (aktietävling) för några år sedan. Då var man tvungen att ha ett konto där för att vara med. Börssm finns inte längre, men jag har kvar mitt konto där och sparar fortfarande regelbundet där. På Avanza har jag öppnatkonto på senare tid och jag har även en del av min tjänstepension där. Avanza är den nätbank jag gillar mest och där jag själv letar aktier, nyheter och följer aktiekurser.

Öppna Investeringssparkonto

Den nätbank som gör det lättast för en helt nybörjare på aktier tycker jag är Aktieinvest. Det kan vara svårt att veta vilka aktier man ska välja i början. På Aktieinvest kan man spara i olika sparboxar.

Sparboxarna på Aktieinvest

Det finns flera sparboxar att välja på. Själv sparar jag i Framtidsfeministens box med jämställda bolag varje månad. I varje box finns det flera olika aktier. Minsta belopp är 500kr i månaden och avgiften är 20kr (medlem i Aktiespararna är avgiften 10kr) oavsett hur stor summa du sparar månadsvis i boxen. Alltså blir det billigare ju mer du månadssparar.

Kom igång med spara i aktier hos Aktieinvest genom att:

  1. Öppna ett Investeringssparkonto (Isk)
  2. Välja sparbox
  3. Välja belopp
  4. Uppge vilket bankkonto pengarna ska dras från
  5. Välja vilket datum pengarna ska dras varje månad

Enkelt va? Sedan sköter detta sig själv år ut och år in.

Öppna Investeringssparkonto hos Avanza

Vill man sedan fördjupa sig mer och får upp ett intresse för aktier rekommenderar jag Avanza. Som jag skrev tidigare har de ett bra utbud på produkter och courtaget är gratis (på Stockholmsbörsen) vid sparande upp till 50 000 kr. Här har de också en aktiegenerator där man kan svara på 5 frågor och få upp aktier som passar ens sparande.

Avanzas aktiegenerator

Att bli kund hos Avanza går också snabbt och enkelt. Klicka på ny kund (längst upp till höger) på hemsidan. Skapa ett Investeringssparkonto (Isk). När detta är registrerat kan du börja flytta över pengar till ditt konto och välja aktier. Under fliken spara & inspiration kan du hitta lite aktieinspiration när du ska välja aktier.

Avanzas startsida

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.